Man Worden – voor jongens (12 – 14 jr)

Q&A; Extra informatie voor ouders  

Een weekend voor jongens om de overgang naar jongeman te markeren, te bekrachtigen en te vieren.

“Jongens worden geboren. Mannen worden gemaakt”
 
Jongens tussen de 12 en 14 jaar staan aan de poort van één van de grootste veranderingen in hun leven. Ze houden op jongens te zijn en worden (jonge) mannen. Waar in vele culturen het vanzelfsprekend is om jongens te begeleiden in deze overgang, laten wij ze in onze maatschappij veelal aan hun lot over om zelf man te worden. Daardoor kunnen onze jongens het spoor bijster raken: ze gaan zichzelf initiëren door excessief en soms zelfs gevaarlijk gedrag te vertonen en kunnen zo de stap naar volwassenheid missen.
 
Het is ons verlangen deze groep jongens mee te nemen in een spannend en uitdagend weekend, waar ze erkenning kunnen krijgen voor hun vaak onbewuste en onbegrepen gevoelens en waar ze ervaren dat hun eigen leven een avontuur is dat ze zelf mogen en kunnen vorm geven.
Het doel van dit weekend is om aan hun behoefte naar volwassenheid tegemoet te komen door ze beproevingen en rituelen aan te bieden om deze overgang te markeren. We nemen ze mee op een reis waarin ze mogen los komen van hun moeders en de weg van de mannen mogen inslaan.
 
De nieuwe jongeman
Nadat de jongens afscheid hebben genomen van hun moeder, gaan ze gezamenlijk op pad naar een mooie plek in de natuur, waar ze twee dagen met de vaders zullen verblijven. Tijdens deze dagen leven we met mannen onder elkaar en zorgen voor ons eigen eten, drinken en onderdak. Twee dagen en nachten, met mannen onder elkaar, verbroederen en vermannen in de meest positieve vorm. De rituelen helpen de jongens om hun overgang naar jonge man bewust (door) te maken: o.a. zweethut, vuur van waarheid, sharings, vision quest.
 
De nieuwe vader*
Vaders spelen een cruciale rol in dit initiatieweekend. Zij zijn het hele weekend met hun liefdevolle steun aanwezig, ze zijn een voorbeeld en leren om een mentor voor hun jongens te zijn. Opa’s kunnen (tegen kostprijs) ook het gehele weekend meedoen en krijgen een speciale plek als Elder, de oude wijze voor raad en daad.
 
De nieuwe moeder*
De initiatie van jongen naar jongeman vraagt ook om een bewuste verandering van de moederrol, waarin de “zorgzame moeder” plaats kan maken voor de “aanwezige moeder”, goed geaard en vol liefde en respect voor hun zonen.
Nadat de moeders op de vrijdagmiddag hun zonen hebben laten gaan, nemen zij, onder begeleiding van een wijze vrouw, deel aan een ritueel om hun zonen als jongens los te laten.
 
Tijdens de laatste middag vieren de jonge mannen met hun families (vaders en moeders, maar ook broers, zussen, grootouders etc…) dat ze door deze overgang heen gegaan zijn en nu jongeman zijn.
 
Informatie voor de jongens
Wil jij met meer zelfvertrouwen hebben op school en in contact met vrienden? Meer zelfvertrouwen om in jouw pubertijd zelf jouw eigen weg te vinden en te kiezen?
Wil jij ontdekken wat het echt betekent om geen jongetje meer te zijn, maar een jonge man? En wil jij ook dat je ouders je gaan zien en behandelen als een jonge man? Wil jij weten wat het is om jouw eigen plek te kennen in een groep mannen?
Durf jij het avontuur aan om een nacht alleen in het bos te zijn? Wil jij de held in het avontuur van jouw eigen leven zijn? En wil jij ontdekken welke krachtbronnen jij daarvoor hebt? Krachtbronnen die je na het weekend ook weer op school en in contact met andere mensen helpen?
En wist je dat al duizenden jaren lang jongens over heel wereld hun overgang naar man worden bekrachtigen en vieren door rituelen?
KOM DAN NAAR DIT WEEKEND!
 
*) We spreken steeds van ouders, moeders en vaders. We zijn ons terdege bewust dat lang niet alle gezinnen intakt zijn. Als ouders gescheiden zijn, verzoeken we hen met klem om toch beide aanwezig te zijn. Mocht één of beide biologische ouders niet meer leven, verdwenen of onbekend zijn, dan zou het fijn als er een vrouw/man meekomt die de moeder- of vaderrol voor de jongen op haar/zich genomen heeft. Een vrouw/man waarmee de jongen een goede band heeft.
 

Voor meer persoonlijke informatie kan je bellen met Marold Emmelkamp (06-36309189) en/of Bart Wiegers (06-25508945).

Bijdrage: €345,00 per gezin. 
Dit is inclusief het ritueel voor de moeders, verblijf en eten van de mannen en jongens tijdens het weekend. En exclusief de lunch op zondagmiddag, dit zal een potluck zijn.

Dit evenement is gepland voor de volgende weekenden:

25 augustus (13:00) – 27 augustus (15:00) 2017
Locatie: Hof van Moeder Aarde, Bliksteeg 1, 7161 PG Neede

20 oktober (13:00) – 22 oktober (15:00) 2017
Locatie: Hof van Moeder Aarde, Bliksteeg 1, 7161 PG Neede

19 mei (13:00) – 21 mei (15:00) 2018
Locatie: Nog onbekend, Zuiden van Nederland

Opgave: Stuur een mail naar info@ritesofpassage.nl

Q&A; Extra informatie voor ouders